Vamos naar de ‘Schone Luchten’
Door: Harald
Blijf op de hoogte en volg Simone
27 Januari 2019 | Argentinië, Buenos Aires
Het grote avontuur is begonnen. Na een aanloopperiode van een aantal maanden waarin we onze werkgevers bereid hebben gevonden mee te denken en lieve collega’s - zowel bij Omroep Zeeland als NS - ons wekenlang willen vervangen, is de dag eindelijk aangebroken dat we gáán; Sudamérica, preparar!!
Zoals alle grote avonturen beginnen we klein en dicht bij het vertrouwde. Door Rie gedropt op het station in Rotterdam om 5 uur ‘s-ochtends voor de treinreis naar Schiphol. Onze eerste bestemming is Buenos Aires, maar niet voor we ook nog een tussenstopje hebben gehad in New York. Aangezien we hier 10 uur de tijd hebben voor onze overstap kunnen we het niet laten even snel heen en weer te reizen naar the Big Apple. Hoewel we de stad allebei al redelijk kennen van eerdere bezoeken en de temperatuur onder 0 ligt, is het wel leuk om even over 5th avenue en Broadway te banjeren, het Empire State en Flat Iron-building te bewonderen en ons vooral weer te verbazen over de niet te bevatten grootte van deze stad. We besluiten om NY maar weer eens op het lijstje te zetten om te bezoeken, want zelfs in die paar uur wordt ons duidelijk dat, respectievelijk 19 en 14 jaar na het laatste bezoek, dit heel anders aanvoelt dan toen.
Snel door naar de eigenlijke bestemming. Hoewel, snel... 11 uur duurt onze vlucht naar Argentinië. Maar we zijn allebei zo hondsmoe van vroeg opstaan, een lange eerste vlucht en de kou in New York dat we al in slaap sukkelen vóórdat we geboard zijn! Ook in het vliegtuig zijn we rap onder zeil en slapen beiden 7 uur lang.
In Buenos Aires dompelen we ons onder in het Spaans. Bij de douane blijkt dat we het nog niet verleerd zijn en dat onze eerdere reis en pogingen om de taal machtig te worden hun doel niet hebben gemist. Ook later in de stad gaat het ons prima af; af en toe zoeken we snel wat op, een klein stukje gebarentaal werkt ook altijd.
We hebben een heerlijk appartement in de wijk Palermo. Vanaf de achtste verdieping kijken we (een stukje) uit over de stad en we zitten goed centraal voor alles wat we willen doen. Fijn aan onze aankomsttijd (11:00) is dat de eerste indruk van de stad bij daglicht is. We hebben tijd om een rondje door de wijk te maken, de supermarkt op te zoeken en even sfeer te proeven. Die eerste indruk bevalt ons prima. BA is een grote stad en zoals in elke grote stad gaan de dingen om je heen snel. Toch hangt er een positieve en vriendelijke vibe.
We sluiten de dag af in stijl; Argentinië is uiteraard wereldwijd bekend om de steaks en die zullen we eten ook. 3 blokken bij ons appartement vandaan zit een goed tentje met steakmessen zo groot als een klein koksmes, maar bovenal heerlijke vleesgerechten voor een eerlijke prijs. Na het eten houden we het echt niet meer vol. We lopen naar ‘huis’ en vallen om...
24-01
De eerste ‘echte’ dag van onze reis. We worden uitgerust wakker en moeten onszelf even knijpen. Ja, we zijn er echt, het is echt begonnen! Na een heerlijk zelfgemaakt ontbijt gaan we op pad. De snelste manier om jezelf te verplaatsen is de subte, de metro. Wij hebben een station om de hoek welke ons direct verbindt met het fameuze Plaza de Mayo, het epicentrum van deze stad. Dát is uiteraard onze eerste stop, vooral omdat het donderdag is.
Donderdag is namelijk de dag van de protesten. Het bekendst is het wekelijkse protest van de ‘Madres de Plaza de Mayo’ of zoals ze in Nederland bekendstaan: de Dwaze Moeders. Buiten dit protest zijn er veel meer die dag en we vallen met onze neus in de boter. Er staat een menigte van een paar honderd man op het plein, direct omringd door tientallen agenten van het kaliber Mobiele Eenheid. Deze stellen zich terughoudend op en laten de protesten de vrije loop, maar houden het wel erg scherp in de gaten. Zodra de menigte aan de wandel gaat gaan de helmen op en de schilden omhoog, maar er gebeurt gelukkig niks. Het lijken algemene, linkse demonstraties tegen belastingverhogingen, de matige economische situatie en sociale ongelijkheid.
Hierna maken we een rondje door de binnenstad en vergapen ons aan de prachtige architectuur, welke een mix is van koloniaal, Europees en Latijns-Amerikaans. Elke straat is weer een beleving. We wandelen lekker rond maar blijven in de buurt van het Plaza de Mayo voor de latere demonstraties. We bezoeken een paar gebouwen, zoals de prachtige kathedraal en het ‘Cabildo’, een voormalig stadhuis welke een centrale rol speelde in de onafhankelijkheid van Argentinië. Rond half 4 zijn we getuige van de protesten van Dwaze Moeders en alle anderen die zich daarbij aansluiten. We zien dat veel anderen proberen mee te liften om aandacht te vragen voor hun eigen doelen.
Omdat we er al een hele dag op hebben zitten en toch ook de reis nog wel een beetje voelen, besluiten we het hierna voor gezien te houden. We hebben bewust gekozen voor een appartement in Buenos Aires zodat we niet totaal afhankelijk zijn van buiten de deur eten. Zo ook vanavond; we zetten een heerlijk eigen maaltje pasta in elkaar.
25-01
Shock!! Het regent en onweert! En hard ook.. Simone haalt koffie om de hoek voor het ontbijt en komt als een verzopen katje terug. We doen maar even rustig aan want het lijkt erop dat het weer rond het middaguur beter wordt.
Gelukkig hebben we sowieso al koudere en nattere bestemmingen in de planning, dus halen we onze regenjassen tevoorschijn. Dat is maar goed ook, want de regen was tóch nog niet voorbij. Als we aankomen bij onze eerste stop van de dag zijn we al blij dat we ze mee hebben genomen. Bij deze eerste stop, het wereldberoemde Teatro Colón, moeten we een teleurstelling slikken. Het theaterseizoen is nog niet begonnen dus we kunnen niet naar een voorstelling deze week. Daarnaast zijn ook de rondleidingen voor vandaag nog eens uitverkocht. Jammer, maar we besluiten dat we dat deze week nog wel in gaan halen. Door naar iets heel anders; het Museo Evita. Dit prachtige huis herbergt allerlei mooie erfstukken uit de privé-collectie van Eva Perón, de beroemdste en belangrijkste vrouw uit de Argentijnse geschiedenis. We wandelen een goede twee uur rond en leren een hoop over haar leven en invloed op het land wat het nu is. Er staan ook prachtige kledingstukken uit haar eigen garderobe tentoongesteld.
Na een kopje koffie hebben we nog geen zin om naar huis te gaan. Daarom besluiten we om richting een groot cultureel centrum te gaan bij de haven. Dit kost ons nog wel even wat tijd om er te komen. Het weer is ook nog steeds wankel want bij tijd en wijle valt er nog flink wat water. Bij het cultureel centrum blijkt dat dit echt niet onze dag is. Als we het terrein op lopen door de halfopen hekken worden we teruggefloten - Cerrado! Het centrum blijkt gesloten tot maart.
Zoals gezegd, dit is niet onze dag. We gooien de handdoek (hoewel we die wel kunnen gebruiken) en gaan op ‘huis’ aan. Als we opdrogen en bijkomen wordt het buiten ook beter en gaan we op pad voor een maaltje. Het is al flink laat maar het weekend voor de Argentijnen is begonnen, dus er heerst een gezellige buzz in de wijk en iedereen lijkt naar buiten te komen. We vinden een klein tentje met Argentijnse tapas en dompelen ons onder in het lokale nachtleven met lekker eten en drinken. Onze zoveelste heerlijke ervaring met deze fantastische plek. Het maakt onze natte dag helemaal goed.
26-01
Na het ontwaken doen we voorzichtig de gordijnen open. Gelukkig, de regen is nu echt gestopt en een vrolijk zonnetje verdampt de restanten van het water in de straten.
We gaan opnieuw op stap en zetten koers richting de wijk Recoleta. We hebben goede verhalen gelezen over de gezelligheid van deze wijk in het weekend, dus daar willen we bij zijn. Eerst gaan we nog even cultuur opsnuiven in het plaatselijke Museo Nacional de Bellas Artes. Hier hangt lokale kunst, maar ook grote oude meesters zoals Monet, Rubens en Gauguin. Er is zelfs werk van van Gogh én Rembrandt. We vermaken ons tussen heel oud en heel nieuw werk, maar ook beelden van Simones favoriete beeldhouwer Rodin, die een behoorlijke tijd in Buenos Aires blijkt te hebben gewoond.
We lopen op tijd naar buiten want voor het eerst deze dagen hebben we een ‘afspraak’. Aangezien we achter het net visten in het Teatro Colón hebben we online een plekje gereserveerd voor de rondleiding. Deze doen we dan toch maar wel ‘en inglés’ en daar hebben we geen spijt van want de gids vertelt heel veel over het theater. Het is een prachtig gebouw met veel goud en marmer in de hal en ontvangstruimtes. Uiteraard is het hoogtepunt de theaterzaal zelf, welke enorm is en een prachtig staaltje van akoestiek. Het is moeilijk te beschrijven, dus als je eens in de buurt bent; see for yourself.
Na deze rondleiding gaan we terug richting Recoleta, want in het park hebben we eerder al de grote ‘mercado artesano’ gespot. Hier lopen we lekker langs de kraampjes en zien veel te veel leuke souveniertjes. We houden ons in, want het stemmetje in ons achterhoofd zegt: “Het moet ook al die weken meegesjouwd..”
Het sfeertje is erg leuk. Het is echt een marktje voor de lokale bewoners in de wijk en net zoals we gisteravond zagen, leeft iedereen buiten en bij elkaar. We struinen hier een poos rond, voordat we besluiten dat het mooi is geweest voor vandaag. De laatste volle avond in Buenos Aires benutten we met heerlijk eten (laten bezorgen door Glovo, de Argentijnse Thuisbezorgd) en het enige tv-programma wat we toch willen blijven volgen: Wie is de mol?